Szybka zupa na obiad
Opublikowany przez:
Mela134
Szybka i smaczna zupa – to brzmi kusząco. Jednak by to się spełniło powinnaś poczynić przygotowania. Zapewne wiesz o tym, że nic tak nie smakuje jak bulion domowej roboty. Zrób go wcześniej w większej ilości, poporcjuj starte warzywa i skorzystaj z zamrażarki. Gdy będziesz przyrządzać zupę, rozmrożone dodatki sprawdzą się idealnie.Ty oszczędzisz cenny czas, a efekt będzie smakowity.
Domowy ekstrat bulionu powinien być uniwersalny. Na jego bazie będziesz przygotowywać najróżniejsze zupy. Podpowiemy ci, jak go przyrządzić. Potem wystarczą już tylko porcja startych, mrożonych warzyw i drobne dodatki, żeby zupa nabrała konkretnego smaku. Nie zapomnij o ziołach, które dodajesz do gotowej zupy. Też możesz je przygotować wcześniej i zamrozić. Po wymyciu, osuszeniu, poszatkowaniu i włożeniu do zamkniętych pojemniczków, dobrze się przechowają w zamrażarce. Zachowają świeży zapach i smak
Domowy ekstrat bulionu
Składniki:
- 3 kg drobiowych porcji
- 6 marchewek
- 4 pietruszki
- 2 pory
- 2 selery
- 3 cebule
- 10 listków laurowych
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Porcje rosołowe wymyć, włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak, aby pokrywała wierzchy.
- Gotować na małym ogniu około 3 godzin.
- Wszystkie warzywa obrać i pokroić, cebulę obrać i przekroić na pół.
- Włożyć warzywa do mięsa i gotować około 2 godzin.
- Ostudź bulion i przecedź.
- Napełnij nim woreczki lub pojemniki na lód.
- Zamrożonym bulionem doprawiaj zupy i inne potrawy.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora